De beste Spaanse mousserende wijn Cava

Spaanse mousserende wijnen

Spaanse mousserende wijn

Spanje staat bekend om zijn omvangrijke productie van Spaanse mousserende wijn. De beste Spaanse mousserende wijn gaat door het leven als Cava. Cava is een wijn die op dezelfde wijze wordt gemaakt als Champagne in Frankrijk. Omdat de naam Champagne is beschermd voor mousserende wijn die volgens strikte regels wordt gemaakt in Frankrijk, in de streek ten zuiden van de stad Reims, mag de naam Champagne niet gebruikt worden voor Spaanse wijn. 

Hoe heet Spaanse mousserende wijn?

Spaanse mousserende wijn heet Cava. Cava is de meest bekende mousserende wijn uit Spanje. Deze wijn wordt van oudsher gemaakt met behulp van druiven van drie rassen, te weten Macabeo (Viura), Xarel-lo en Parellada. Soms wordt er echter ook gebruikgemaakt van andere druivensoorten zoals Chardonnay.

Macabeo

De macabeo-druif, ook wel viura genaamd, heeft een licht fruitig aroma. De druif wordt veelalin Spanje verbouwd. Witte Rioja bestaat voor 90% procent uit de macabeo/druif. In Frankrijk wordt dit druivenras ook wel geteeld. Daar is de macabeo terug te vinden in de witte Côtes du Roussillon. De macabeo druivensoort wordt veelal gebruikt in de Cava, de Spaanse champagne. In Catalunya wordt de macabeo geassembleerd met Xarel Lo en Parellada, met een van de best mousserende wijnen van Spanje als resultaat.

Ideaal aperitief
Een aperitief moet eetlust opwekkend zijn. Een goed aperitief bereidt de maag voor op al het lekkers dat komen gaat. Het stimuleert de spijsvertering doordat de productie van maagsappen op gang komt. Bovendien zorgt een aperitief voor rust en een goede sfeer, zodat ook mentaal de eetlust toeneemt. Ideale aperitiefwijnen zijn wijnen die droog, fris en licht zijn. Daarom is een Spaanse mousserende wijn een ideale aperitiefwijn!

Hoe wordt Spaanse mousserende wijn gemaakt?

Het maken van Spaanse mousserende wijn lijkt veel op het maken van witte wijn. Een belangrijk verschil is dat na de 1e alcoholische gisting, waarbij suiker uit de druiven wordt omgezet in alcohol en koolzuurgas, de wijn in een extra stevige fles of in een afgesloten groot vat wordt gestopt met daaraan toegevoegd een mengsel van wijn, suiker en gist. Dit mengsel gist opnieuw, de zogenaamde 2e alcoholische gisting. Het koolzuur kan nu niet ontsnappen en blijft opgelost in de wijn achter.

Vindt de tweede gisting in de fles plaats, dan is sprake van metodo tradicional. Dat levert in het algemeen de beste en de duurste Spaanse mousserende wijnen op. Bij Cava vindt de tweede gisting altijd in de fles plaats. Koop je een fles Cava, dan staat het woord Cava ook altijd op de fles.

Er bestaan nog 2 andere manieren om wijn te voorzien van koolzuur. De meest gangbare manier is vergelijkbaar met de metodo tradicional. De wijn krijgt daarbij zijn 2e gisting alleen niet in de fles, maar in een groot afgesloten vat. Dat is veel minder bewerkelijk. Spaanse mousserende wijn op deze manier gemaakt is dan ook duidelijk goedkoper. De 3e manier om koolzuur in de wijn te brengen is door koolzuurgas onder druk in de wijn te spuiten. Deze methode is gebruikelijk voor frisdranken, maar wordt ook bij heel goedkope mousserende wijnen gebruikt. Kwalitatief zijn deze Spaanse mousserende wijnen niet interessant.

Bekendste Spaanse mousserende wijn

Cava is de bekendste mousserende wijn uit het wijnland Spanje. Cava wordt veelal gemaakt met behulp van Macabeo, Viura, Xarel-lo en Parellada. Af en toe gebruikt men ook Chardonnay. Vele Cava worden gemaakt in de provincie Catalonië, in de buurt van Barcelona. 

Verwijderen van de gist uit Spaanse mousserende wijn

Na de tweede gisting moet natuurlijk de gist uit fles worden verwijderd. Daar is een speciale manier voor ontwikkeld. Nadat de tweede gisting is voltooid worden de flessen langzaam vanuit een liggende positie naar een verticale positie gebracht, met de hals van de fles naar beneden. Meestal gebeurt dat machinaal, maar een enkele keer ook nog met de hand. Zodra alle gist met op de kurk van de fles ligt, wordt de hals van de fles in een ijsbad geplaatst van ca. –20°C. Hierdoor bevriest de gist. Bij het openen van de fles schiet de ijsprop eruit en de fles wordt bijgevuld met een mengsel van dezelfde wijn en rietsuiker. Door de hoeveelheid toegevoegde suiker wordt ook bepaalt of de wijn uiteindelijk extra brut (<6 gram suiker per liter), brut (6-15 g/l), extra seco (12 – 12g/l), semi seco (33-50 g/l) of dulce (>50 g/l) wordt.

Het hele proces van Cava maken duurt, vanaf de oogst, minimaal 9 maanden, maar een producent kan er ook voor kiezen een Spaanse mousserende wijn jaren in de kelder te laten rijpen en bewaren voordat hij de gist uit de fles verwijdert. Hoe langer de gist in contact is met de wijn, hoe fijner en zachter de mousse in de mond aanvoelt en hoe rijker en voller de wijn van smaak is. In een wijnklimaatkast van BODEGA43 wordt ook de kwaliteit van de Spaanse mousserende wijn op de juiste temperatuur bewaart.

Cava wijn met en zonder jaartal

Goede Cava Producenten streven naar een constante kwaliteit van hun product. Daarom houden ze grote voorraden aan van oudere jaren om die te mengen met jongere jaren en zo Cava te maken die constant dezelfde smaak heeft. In goede jaren wordt echter ook een Cava van één oogstjaar gemaakt. Zo’n jaargang Cava is daarom van een hogere kwaliteit.

Productiegebied voor Cava
Anders dan Champagne in Frankrijk mag de Spaanse mousserende wijn Cava door heel Spanje worden gemaakt, weliswaar in 8 daarvoor afgebakende gebieden en zolang dat maar gebeurt volgens de regels die voor het maken van Cava gelden.
Op grote schaal wordt Cava in de Penedès gemaakt, ten zuiden van Barcelona. Meestal worden daar de druivenrassen Macabeo, Xarello en Parellada voor gebruikt, maar de goede Spaanse mousserende wijnen worden vaak ook uit chardonnay en pinot noir gemaakt.

Bewaar je Mousserende wijn (Cava) in een wijnklimaatkast van BODEGA43

Door de dubbele temperatuurzone kan je zowel witte Riesling wijn, champagne als rode wijn (zoals Amarone wijn) opslaan en serveren uit een BODEGA43 wijnklimaatkast. De wijnkoelkast is geluidsarm (39dB) en beschikt over een zeer lage vibratie wat ideaal is om je wijnen lange tijd op de juiste manier te bewaren.

BODEGA43 is synoniem met innovatie en design op het gebied van wijnbewaarkasten. Met passie voor wijn èn eten streeft BODEGA43 naar het best haalbare in kwaliteit, techniek en design voor een optimale rijping van wijn. Het doel van BODEGA43 voor elke consument is een goede wijnkelder voor elke wijnliefhebber bereikbaar te maken.

De hoogwaardige techniek en moderne vormgeving van BODEGA43 past op elke plaats en maakt een keuken of woonkamer tot een eigentijdse ruimte. BODEGA43 creëert daarmee de perfecte beleving om al je vineuze wensen uit te laten komen. Met recht: De beste kelder voor je wijnen.

Lees ook meer over onze andere blogartikelen op de blogpagina van De Wijnkoelkast. Bijvoorbeeld de beste tips voor een heerlijke rode wijnsaus!