Hoe werkt een Peltier koeling?

Peltier koeling wijnkoelkast

Thermo-elektrische koeling

Bent u op zoek naar een wijnkoelkast met 2-zones, dan kunt u bij twee soorten koeling terecht, namelijk wijnkasten met compressorkoeling en thermo-elektrische koeling. De meeste wijnklimaatkasten in ons assortiment zijn voorzien van compressorkoeling. In dit artikel beschrijven we de Peltier-technologie, de voor- en nadelen van een thermo-elektrisch koelelement en de werking van een peltier koeling in een wijnklimaatkast.

Peltier element

De Peltier-technologie maakt gebruik van een thermo-elektrisch element, ook wel een elektrische warmtepomp genoemd. Omdat een stroombron tussen twee metalen oppervlakken wordt gestuurd, wordt warmteoverdracht bereikt. Deze technologie maakt geen gebruik van bewegende elementen, waardoor de wijnkast praktisch trillingsvrij is. Dit zogenaamde Peltier-effect is vernoemd naar zijn uitvinder Jean Charles Athanase Peltier. Vooral de kleine wijnkoelers hebben thermo-elektrische koeling in plaats van conventionele compressorkoeling. Hieronder ziet u een vereenvoudigde weergave van het betreffende element.

peltier koeling
peltier element

Hoe werkt thermo-elektrische koeling?

Thermo-elektrische koelkasten werken met een Peltier-element dat warmte van de ene naar de andere kant overbrengt. Een Peltier element heeft dus altijd een warme en een koude kant met een temperatuurverschil van rond de 20 graden. De warme kant heeft de temperatuur van de omgevingstemperatuur, terwijl de koude kant 20 graden lager is. Door de aanwezigheid van een ventilator is een thermo-elektrische koelkast niet helemaal stil, aangezien het Peltier-element altijd gekoeld moet worden door de omgevingstemperatuur.

Voordelen van een thermo-elektrisch koelsysteem

  • Compact en zuinig;
  • Geen koudemiddel nodig, milieuvriendelijk;
  • Geen trillingen, dit is erg belangrijk voor het behoud van wijnen;
  • Na de verhuizing kan de wijnkoelkast in enkele ogenblikken worden aangesloten.
  • Weinig onderhoud en een lange levensduur.
thermo elektrische koeling
Peltier wijnkoelkast

Nadelen van een thermo-elektrisch koelsysteem

  • Verbruikt iets meer energie dan een compressorkoeling;
  • Koelt max. 15-18 graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur;
  • Niet geschikt voor montage. Onderbouw van een inbouw wijnkoelkast is mogelijk bij voldoende ventilatie.

Let op: Indien een wijnklimaatkast met Peltier koelsysteem vervoerd wordt bij vochtig weer, dient u eerst een uur te wachten alvorens de klimaatkast in gebruik te nemen. Het is mogelijk dat vocht (condensatie) zich heeft opgehoopt op het elektrische gedeelte van de inbouw wijnklimaatkast. Dit is onschadelijk, maar laat de wijnklimaatkast een tijdje acclimatiseren in de ruimte waar hij komt te staan.