Van rode en witte wijn is wel bekend op welke temperatuur je deze drinkt en hoe lang je deze wijnen kunt bewaren. Bij een wijn als cava speelt er, behalve de temperatuur waarop je hem drinkt, nog iets anders een rol. Je wilt de wijn namelijk mousserend houden. Daarom is het belangrijk dat je de wijn goed bewaart, zowel voor als na het openen. In dit artikel lees je wat cava is, hoe je cava kunt bewaren en nog een aantal andere tips!
Wat is cava?
Voordat we dieper ingaan op de vraag hoe je Cava het beste kunt bewaren, kijken we wat cava onderscheidt van traditionele wijnen. Cava is een Spaanse wijn en hij is meestal wit. Je kunt cava eveneens als rosé krijgen. Daarnaast is cava mousserend. Er is dus een lichte bubbelvorming in de wijn als je hem in het glas schenkt. Voor het maken van cava worden verschillende druiven gebruikt, zoals Parellada, Xarel-lo of Macabeo. Ook Chardonnay, een belangrijke druif voor grote broer champagne, mag in cava worden gebruikt. Om een rosé cava zijn rosé kleur te geven, wordt een klein beetje rode wijn van garnacha gebruikt.
Jonge, stille voor cava bestemde wijnen krijgen een 2e gisting in de fles waarbij wordt voorkomen dat het koolzuurgas dat tijdens de gisting ontstaat, kan ontsnappen. Bij cava duurt deze 2e gisting, en rijping, minimaal 9 maanden. Daarna wordt de gist uit de wijn verwijderd, de fles gesloten met de definitieve kurk en is de cava klaar voor verkoop.
Hoe kun je cava in een dichte fles bewaren?
Een dichte fles cava kan in de meeste gevallen één tot twee jaar bewaard worden. Het blijft bij mousserende wijnen wel belangrijk dat je deze op de juiste manier bewaart. Dat wil zeggen dat je de dichte fles liggend en in het donker bewaart. De reden hiervoor is dat je zo de kurk vochtig houdt. Daardoor kan er geen koolzuur ontsnappen en blijven de belletjes in de wijn totdat je de cava drinkt. Onder deze optimale condities kan cava prima 1-2 jaar bewaard worden, maar wordt zelden beter.
Twijfel je of de bewaarde cava nog drinkbaar is?
Heb je een cava al langer liggen en twijfel je of deze nog goed drinkbaar is? Je kunt op verschillende manieren testen of de cava nog goed is. Ten eerste is het belangrijk dat er nog koolzuur in de wijn zit. Heeft de cava geen of weinig koolzuur, dan kan je er nog prima paella mee maken, maar om te drinken geeft hij waarschijnlijk weinig plezier. Is de kleur veranderd, dus is de wijn bijvoorbeeld een stuk donkerder van kleur geworden? Ook dan is de cava waarschijnlijk niet lekker meer. De geur is ook een goede indicatie of de wijn te oud is. Een te oude cava heeft vaak een geur oude appeltjes en niet van fris fruit die hij eigenlijk zou moeten hebben.
Tot slot kun je de cava natuurlijk proeven. Vind je hem lekker, dan is er niets op tegen om hem zelf te drinken, want ook als een cava te oud is, wordt je er niet ziek van als je hem drinkt. Maar heb je gasten, neem dan beter een andere fles.
Kan cava na opening bewaard worden?
Met een kurk in de fles kan een geopende fles cava prima enkele dagen bewaard worden, mits de fles niet verder dan half leeg is. Is de fles verder leeg of gebruik je geen kurk om de fles af te sluiten, dan verdwijnt het koolzuur. Bewaar een geopende fles altijd koel, op een zo laag mogelijke temperatuur. De keuken koelkast is een goede optie. Gebruik nooit een vacuümpomp, want daarmee zuig je juist alle koolzuur uit de cava.
Wat is de beste manier om cava te bewaren?
Hoe kun je nu zorgen dat je de ideale omstandigheden creëert om je cava te bewaren? In de koelkast schommelt de temperatuur teveel, wat de kwaliteit van de wijn niet ten goede komt als je hem langere tijd wilt bewaren. In een wijnkoelkast leg je de cava rustig in het donker neer, op de ideale bewaartemperatuur van 10-12 graden. Ook is in een wijnkoelkast de luchtvochtigheid gereguleerd, zodat de kurk aan de buitenkant voldoende vochtig blijft. Daarnaast ligt hij in het donker en is er dus geen negatieve invloed van daglicht. Zo blijft het openen van een fles sprankelende cava bij iedere gelegenheid een feestelijk moment.
De juiste temperatuur voor cava
Net als andere witte en mousserende wijnen smaakt cava het beste als hij afgekoeld is. Het is gebruikelijk om de fles in een ijsemmer te zetten tijdens het serveren. De inhoud van de fles neemt zo niet snel de kamertemperatuur aan en blijft dus goed op smaak. Het varieert per soort cava hoe koud je hem precies drinkt. Cava’s die kort gerijpt zijn, dus jong zijn, smaken heerlijk als ze een temperatuur van ongeveer 5 °C hebben. Voor rijpere cava’s, waarbij de aroma’s wat sterker zijn, is 6-8 °C de ideale serveertemperatuur. Twijfel je onder welke categorie de cava die je hebt, valt? Vraag dat dan na bij je wijnhandelaar. Zo weet je zeker dat je wijn op de juiste temperatuur drinkt en dat alle smaken ook tot hun recht komen.