Over het bewaren van champagne gaan veel verhalen rond. Vaak wordt er gezegd dat champagne met de jaren beter wordt, net zoals wijn. In sommige gevallen is dat inderdaad zo, maar dat zijn uitzonderingen. Meer dan 99% van alle champagnes is niet geschikt om te bewaren en smaakt het beste als je ze binnen korte tijd na aankoop drinkt. Op deze pagina kun je ontdekken hoe lang champagne daadwerkelijk houdbaar is. Voor geopende en ongeopende flessen zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten en ook het soort champagne speelt een rol. Bekijk op deze pagina hoe je op de juiste manier champagne kunt bewaren, zodat je zo lang mogelijk optimaal kunt genieten van deze heerlijke drank uit de gelijknamige streek!
Hoe lang kun je champagne bewaren?
Hoe lang je champagne kunt bewaren hangt af van het soort champagne. Er zijn veel verschillende champagnes en iedere champagne heeft zijn eigen levensduur.
In grote lijnen zijn er 3 soorten champagnes:
- Champagnes zonder aanduiding van het oogstjaar
- Champagnes met aanduiding van het oogstjaar
- Prestige cuvées
Champagnes zonder aanduiding van het oogstjaar
Voor de normale welgestelden onder ons ligt een champagne zonder jaartal meer binnen handbereik. Deze champagnes gemengd uit verschillende oogstjaren om een contante kwaliteit en karakter te krijgen die kenmerkend zijn voor het champagnehuis. Champagnes zonder oogstaar kan je beste om te drinken op het moment dat ze de kelder van de producent verlaten. Vaak zijn ze nog wel 1 of 2 jaar houdbaar, maar beter worden ze er meestal niet op. Om een paar uitzonderingen te noemen, de basischampagne van Moët et Chandon is een prima champagne, maar drink hem al binnen enkele maanden nadat hij de kelder in Epernay heeft verlaten. Tegelijkertijd presenteren champagnes zonder jaartal van bijvoorbeeld producenten als Jacquesson of Egly-Ouriet zich na enkele jaren flesrijping juist beter dan wanneer zij net de kelder hebben verlaten.
Het probleem voor de consument is dat het moeilijk te achterhalen is, wanneer een champagne de kelder van de producent heeft verlaten. Drink daarom champagnes zonder jaartal zo snel mogelijk na aankoop. De uitzonderingen die wat tijd nodig hebben zijn zo zeldzaam dat je ze zelden zult tegenkomen.
Champagnes met aanduiding van het oogstjaar
Deze zogenaamde vintage champagnes worden uitsluitend gemaakt in goede oogstjaren en worden niet vermengd met champagne uit andere oogstjaren. Ze rijpen minimaal 3 jaar in de kelder van de producent voordat ze op de markt worden gebracht. Daarna kunnen vintage champagnes van goede huizen met gemak enkele jaren rijpen. Grande Année van Bollinger is hiervan een voorbeeld. Ook vintage champagnes van Krug kunnen vele jaren rijpen en winnen aan kwaliteit, denk aan minimaal 5-10 jaar. Vintage champagnes van de commerciële grote huizen winnen vaak niet meer aan kwaliteit, maar je kan ze wel nog 3-5 jaar bewaren.
Prestige cuvées
De grote champagnehuizen maken in de mooiste jaren een selectie van hun beste druiven en percelen. Beroemd zijn bijvoorbeeld Dom Perignon van Moët et Chandon, Cristal van Roederer of Clos du Mesnil van Krug. Stuk voor stuk zijn dit champagnes die met gemak 10 – 20 jaar kunnen rijpen en gedurende 10 jaar of meer aan kwaliteit kunnen winnen, mits uiteraard goed bewaard.
Helaas moet er voor dit soort champagnes diep in de buidel worden getast en is het voor de doorsnee sterveling niet iets wat op het dagelijks wijnmenu staat. De prijzen voor een prestige cuvée lopen uiteen van enkele honderden tot soms wel meer dan duizend euro per fles.
Hoe lang kun je champagne dicht bewaren?
Omdat champagne wordt gemaakt van druiven, denken mensen dat je champagne net als goede wijn lang kunt bewaren. Goede wijn heeft een aantal jaar nodig om goed te kunnen rijpen. Bij champagne is dit echter niet het geval. Een champagne kan je altijd drinken. Tenzij je zeker weet dat het je een bijzondere champagne hebt, kan je deze het beste zo snel mogelijk na aankoop drinken omdat een ongeopende fles in de meeste gevallen aan kwaliteit inlevert als je hem bewaart. Een champagne drink je niet snel te jong, dus neem het zekere voor het onzekere.
Waarom kan je sommige champagnes bewaren en andere champagnes niet?
De reden dat je de ene champagne wel kunt bewaren en de andere niet, heeft, net als bij alle wijnen, te maken met de bodem waarop de druiven zijn gegroeid, het vakmanschap van de wijnmaker en uiteraard met de doelstelling van een champagnehuis. Maar het meest belangrijke is wellicht de druif die wordt gebruikt. Champagnes die jong gedronken (moeten) worden, zijn vaak gemaakt uit een groot deel Pinot Meunier. Champagne van deze druif is nel op dronk, maar is ook snel te oud. Drink ze zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen een jaar. Vintage champagnes worden meestal gemaakt uit alleen chardonnay en/of pinot noir druiven. Deze druiven geven wijnen met meer structuur en ruggengraat en kunnen, mits goed gevinifiëerd, vele jaren rijpen en bewaard worden.
Champagne bewaren na opening
Indien de fles nog niet leeg is en je de geopende fles champagne wilt bewaren, is het verstandig om dit op de juiste manier te doen. Je wil immers niet de bubbels verliezen. De koolzuurbelletjes die ontsnappen blijven beter in de wijn opgelost bij lage temperatuur, dus een open champagne bewaar je het beste in de koelkast. Let er op dat je hem niet in de deur bewaart, omdat door het bewegen de belletjes juist weer ontsnappen. Omdat een champagnekurk van een verse champagne uitzet, is het moeilijk om hiermee de fles weer af te sluiten. Gebruik eventueel een normale wijnfleskurk die je goed in de fles duwt en eventueel vastzet met het muselet van de champagnefles.
Gebruik zeker geen Vacuvin of soortgelijk systeem om lucht uit de fles te halen, want bij champagne zuig je dan juist de belletjes uit de wijn. Wanneer de fles niet meer dan half leeg is en je sluit hem goed af, dan kan je hem rustig een week of langer bewaren. Mits je de verleiding kan weerstaan uiteraard.
De ideale oplossing om champagne zo goed mogelijk te bewaren!
Wil je champagne zo lang mogelijk bewaren, gebruik dan een wijnkoelkast. Dit zodat je maximaal kunt genieten. Deze koelkasten zijn ideaal om de champagne op de juiste manier te bewaren en zijn daarnaast ook een lust voor het oog. Wijnkoelkasten hebben een luxe uitstraling en kunnen op verschillende plekken in het huis worden neergezet. Op deze manier kun je de champagne voorraad op een sierlijke manier etaleren en wordt de koelkast een pronkstuk in je woonkamer of keuken. Wijnkoelkasten zijn er in verschillende vormen en maten, zodat er ook voor jou een geschikt model is.