Amarone
Het wijngebied Valpolicella brengt een heerlijke wijn voort: de welbekende Amarone wijn. De Valpolicella is een prachtig wijngebied waar voortreffelijke wijnen vandaan komen. De wijngaarden beslaan ongeveer 6.000 hectare, met de druivensoorten Corvina, Rondinella en Molinara.
Wat is Amarone wijn?
Een Amarone wijn is een bijzondere rode en jonge wijn met een fruitige smaak, waar een oudere Amarone de fruitige smaak verruilt voor een wat meer bittere smaak. De Amarone wijn valt te scharen onder de droge rode wijnen. De Amarone wijn met zijn donker granaatrode kleur is een mooie en complexe wijnsoort. Hoe ouder de Amarone wijn, hoe kruidiger de smaak. De Amarone is te herkennen aan zijn tonen van leder, kers, zoethout en chocolade. Met zijn karakteristieke geur en minimaal alcohol volume van 14% is het een wijn voor de echte liefhebber.
Uncategorized
Uncategorized
Uncategorized
Wijnklimaatkast
DOCG keurmerk
De Amarone wijn heeft het DOCG keurmerk. Dit keurmerk ontvangt een wijn niet zomaar, er wordt rekening gehouden met de planting van de ranken, het cultiveren van de druif en de plek van de wijngaard. Ook het proces om te rijpen naar een wijn wordt hier nauwlettend bij betrokken. Ook is een keuringsproef onderdeel van het proces om dit keurmerk te verkrijgen. Een Amarone moet minimaal twee jaar rijpen en een Amarone riserva maar liefst minstens vier jaar. Nog een leuk weetje: ‘amaro’ betekent bitter. Het verwijst naar de wat bittere smaak van deze wijn, verkregen door extra tannine.
De geboortegrond en ontstaan van de Amarone wijn
Het wijngebied Valpolicella, waar de druif voor de Amarone groeit, ligt ten oosten van het Gardameer. Er zijn, verdeeld over de regio, ongeveer 2400 wijnhuizen waarvan meer dan 1200 zich bezig houden met het produceren van de Amarone wijnen. Het ontstaan van de Amarone wijn is een bijzonder verhaal. Een Italiaanse wijnboer vergat tijdens het produceren van een andere wijn een compleet vat. Dit vat bleef dus doorgisten, waarbij de Amarone wijn is ontstaan. Het lange proces van droging zorgt ervoor dat er minstens twee keer zoveel druiven als gebruikelijk nodig zijn. Ook worden alleen de oudste wijnranken gebruikt bij het selecteren van de meest geschikte druiventrossen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de wijn zowel een hoog alcoholpercentage als een hoog suikergehalte heeft. Hoe langer de wijn rijpt, hoe meer suiker er tot alcohol wordt omgezet. Dit tijdrovende proces vraagt veel aandacht van de wijnboer. Al met al zorgen deze aspecten er ook voor dat je voor deze wijn een flinke prijs neerlegt. De wijn is het echter wel dubbel en dwars waard. Het is in elk geval een goede reden om de Amarone zorgvuldig te bewaren in een speciaal daarvoor bedoelde wijnkoelkast. Op deze manier zorg je ervoor dat je de wijn uitschenkt met de perfecte temperatuur, waardoor de smaak en geur optimaal tot zijn recht komt.
De smaak van Amarone wijn
De smaak van de Amarone is een intensieve en stevige smaak, met een zacht mondgevoel. De Amarone wijn smaakt als een ronde wijn, maar smaakt nimmer zoet. In de geur vind je de intense geur van kersen en zwart fruit, met een lichte tint van pruim. De volle smaak wordt wat frisser en kruidiger naarmate de wijn in leeftijd toeneemt. In de smaak proef je aroma’s van drop, chocolade, kaneel, koffie en tabak. Al met al een heerlijke, sterk geconcentreerde wijn met een fluwelen, droge en lange nasmaak. Om je wijn zo smaakvol mogelijk te houden, leg je deze uiteraard niet zomaar in je keukenkastje. Ben je een echte genieter, kies dan voor een inbouw wijnklimaatkast.
Uncategorized
Uncategorized
Uncategorized
Wijnklimaatkast
Amarone druif
Er zijn slechts enkele druivensoorten toegestaan om het te schoppen tot Amarone wijn: de Corvina, Rondinella en Molinara zijn hier de meest bekende van. Hiervan is de Corvina druif het meest gebruikt, zo’n 70% van de gebruikte druiven is deze Corvina. Tegenwoordig is ook de Osoleta druif toegestaan.
Appassimento
De manier van drogen van deze druiven is gerust uniek te noemen, het duurt namelijk tussen de drie en vier maanden. Juist dit unieke proces, appassimento genaamd, zorgt voor het bijzondere karakter van de wijn. Door de lange droogtijd mixen suikers, tannines, zuren en aroma’s zich, waardoor er een complexe wijn ontstaat. Het droogproces is best uniek. De druiven worden op rieten matjes te drogen gelegd, op een zolder met open ramen. Op die manier kan de wind door de zolder blazen waardoor de druiven indrogen. Het water ontsnapt uit de druif en hierdoor ontstaat er een hoog concentraat aan druivensuikers. Deze techniek is al zo oud als de weg naar Rome, in de Romeinse tijd werd deze methode voor het eerst toegepast. En komt vooral voor in de Italiaanse wijnstreek Valpolicella (onderdeel van Veneto), ten oosten van het Gardameer. Deze eeuwenoude techniek geeft de appassimento wijn de volle smaak. Ook worden deze suikers omgezet naar alcohol. Deze wijn is dus voorzien van een relatief hoog alchoholpercentage.
Amarone della Valpolicella
Al rijdend in het Italiaanse heuvelland kan het je niet ontgaan: hier worden de beste wijnen geproduceerd. Druivenranken voor zover je kunt zien, afgewisseld met prachtige olijfbomen. Hier, in de charmante Valpolicella regio, groeien de beste druiven, tot ze geproduceerd worden tot onder andere de zeer smaakvolle Amarone wijn. De wijn mag enkel de naam Amarone dragen, als de druif groeit in een klein afgebakend gebied: Valpolicella. Dit wijngebied vind je in Veneto, Noord-Italie, tussen Verona en het Gardameer en vlakbij de rivier de Po. Hier weten ze hoe ze lekkere wijn moeten maken. Er heerst een mediterraan klimaat en de Alpen beschermen de druivenranken tegen koude luchtstromen uit Noord-Europa. Het heuvelachtige gebied langs het Gardameer kent een uniek microklimaat dat vergelijkbaar is met vergelijkbare mediterrane klimaten in de andere Italiaanse regio’s. Hier groeit en bloeien de druiven, worden ze met de hand geplukt en krijgen ze ruim de tijd om in te drogen. Daarna worden ze verwerkt tot een van de betere wijnen van Italië. Heerlijk om deze naar Nederland te halen en zorgvuldig te bewaren in een inbouw wijnklimaatkast.
Uncategorized
Uncategorized
Uncategorized
Wijnklimaatkast
Heerlijk bij wild, of een fijne kaasplank
De Amarone wijn is een heerlijke wijn om te verwerken in een winterse stoofpot, die urenlang staat te pruttelen. Maar uiteraard is de wijn veel te smaakvol om alleen te verwerken in gerechten. De krachtige smaak kan erg goed gecombineerd worden met de smaak van wild. Denk bijvoorbeeld aan een hertenbiefstukje, of een goed stuk lam. Ook als borrelwijn is de Amarone zeer geschikt. Rijpe kazen op een kaasplankje, stukje vijgenbrood erbij: het ideale recept voor een fijne zondag met vrienden. Serveer Amarone net onder kamertemperatuur. Een wijnkoelkast is de ideale plek om je Amarone wijn exact op de juiste temperatuur te bewaren. Deze heerlijke wijn vraagt om een rustige manier van drinken, pas dan proef je hoe rijk en smakelijk deze wijn uit de Valpolicella daadwerkelijk is.