Wijnadvies: welke wijn bij mosselen?

Kitchen BODEGA43

Ga je een avondje mosselen eten? Dan wil je natuurlijk een heerlijke bijpassende wijn schenken. Mosselen kun je ook bereiden met wijn volgens de traditionele manier. Je kunt er dus voor kiezen om een wijn te gebruiken waar je de mosselen ook in kookt. In dit artikel op De Wijnkoelkast lees je meer over wijnen die je kunt drinken bij mosselen. 

Welke wijn drink je bij mosselen?

Bij gekookte mosselen raden aan om een witte wijn te drinken. De mosselen worden ook in witte wijn bereid. Het is daarom mooi om een wijn te kiezen waar je deels de mosselen ook in kunt koken. Daarvoor kun je een extra fles inslaan. Hieronder lees je meer over de wijnsoorten die passend zijn bij mosselen. 

Witte wijnen kun je het beste koel bewaren. Een kleine wijnkoelkast kan handig zijn om de juiste temperatuur te regelen voor de witte wijn die je gaat schenken bij de mosselen. Je kunt een wijnkoelkast laten inbouwen in je keuken. Een kleine wijnkoelkast heeft 1 temperatuurzone. Dit houdt in dat er een soort wijn in kunt bewaren. Voor de aanschaf van een wijnkoelkast is het dus belangrijk om te overwegen of je alleen witte wijn drinkt. Of later bij andere gerechten ook rode wijnen gaat schenken. Sommige rode wijnen dienen ook gekoeld geserveerd te worden. Zoals een lichte rode pinot noir wijn uit de Bourgogne. 

Deze witte wijn past goed bij mosselen

Een droge witte wijn met een hoog zuurgehalte is de beste wijn die je kunt schenken bij mosselen. Maar welke witte wijn drink je dan bij mosselen? Je kunt bijvoorbeeld kijken naar wijnen die dicht bij zee geproduceerd worden. Deze wijnen hebben over het algemeen een ziltige afdronk. 

De wijnen uit de Loire Vallei zijn geproduceerd bij een zee klimaat. Je kunt denken aan een droge witte wijn van de Sauvignon Blanc druif of bijvoorbeeld een Chenin Blanc. Maar ook de Chenin Blanc wijn uit Zuid-Afrika is geschikt om te serveren bij mosselen. In Zuid-Afrika wordt de Chenin Blanc ook wel ‘Droe Steen’ genoemd en is het een van de populairste wijnen van het land. Ook Muscadet wijnen zijn geschikt om te schenken bij mosselen. In de Loire streek wordt de Muscadet ook wel ‘Koning van het land’ genoemd. 

Je kunt ook denken aan een Duitse Weissburgunder of een Pinot Bianco. De stevige structuur van de wijn zorgt ervoor dat de smaak van de mosselen goed tot hun recht komen. Mosselen worden vaak geserveerd met diverse sauzen. Echter blijft de smaak van de mosselen overheersen en is het schenken van een lekkere witte wijn een must om de smaakbeleving optimaal te laten zijn. 

Een bekend gerecht uit Spanje is bijvoorbeeld ook Spaanse mosselen met Chorizo. Schenk hier bijvoorbeeld een heerlijke Verdejo wijn bij uit de Rueda streek. De Verdejo druif heeft een hoge zuurgraad en past hierdoor goed bij mosselen. Lees meer over Spaanse wijngebieden op onze website om meer te leren over wijnen uit Spanje. 

Deze rode wijn past goed bij mosselen

Wanneer je mosselen gebakken serveert, kun je ook een lichte rode wijn erbij drinken. We raden wel aan om de gebakken mosselen dan te combineren met spek en ui. Dan komt de rode wijn nog iets beter tot zijn recht. 

Omdat mosselen een ziltige smaak hebben raden we aan om een lichte Pinot Noir uit de Bourgogne of een Gamay uit de Beaujolais te schenken. Deze wijnen raden wij ook aan bij wijn bij asperges en wijn bij sushi. Je kunt hier ook eens over lezen om meer te leren over diverse wijnen die passen bij verschillende gerechten. 

De lichte rode wijnen worden ook gekoeld geserveerd tussen de 14 en 16 graden. Dit kun je het beste in een wijnkoelkast of wijnklimaatkast regelen. Op een zomerse avond is het heerlijk om mosselen met friet te nuttigen en daarbij een gekoelde witte of rode wijn bij te serveren. Weet jij al of je voor gekookte mosselen met witte wijn gaat of juist gebakken mosselen met rode wijn?