Welke wijn past bij kaasfondue?

Kitchen BODEGA43

Kaasfondue komt in de oorsprong uit Frankrijk vandaan. Maar tegenwoordig kennen we kaasfondue vooral uit Zwitserland. Er worden verschillende kazen uit verschillende dorpen gebruikt. Maar welke wijn kies je nu bij welke kaasfondue? Een witte of een rode wijn? Je leest er op De Wijnkoelkast alles over!

Goed wijn bewaren is van belang, ongeacht welke wijn je kiest bij je kaasfondue. Het op de juiste temperatuur bewaren kan in een wijnklimaatkast. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een wijnklimaatkast met twee temperaturen als je de temperatuur voor witte én rode wijnen wilt regelen. Sommige rode wijnen worden ook koel geserveerd. Dan is het handig om de temperatuur goed te kunnen regelen voor de juiste smaakbeleving.

Welke wijn past het beste bij kaasfondue?

Een frisse witte wijn past het beste bij kaasfondue. Er zijn diverse soorten kaasfondue. Vanuit de oorsprong komt kaasfondue uit Frankrijk. Afgeleid van het woord ‘Fondre’ wat smelten betekent. Zwitserland heeft de kaasfondue alleen naar een hoger level getild. In Zwitserland zijn er diverse soorten kaasfondue. Met name de combinaties van kazen die er gebruikt worden maken iedere kaasfondue weer anders. Zo worden de Emmentaler, Gruyère en Appenzeller vaak met elkaar gemengd. Maar zijn er ook weer andere combinaties mogelijk. Of kun je hier zelfs nog een roquefort doorheen doen als je wat meer pit in de kaasfondue wilt proeven. Op het internet zijn er diverse kaasfondue recepten te vinden. 

Hieronder lees je of je rode of witte wijn bij kaasfondue kunt schenken en welke wijnsoorten het beste past bij welke soort kaasfondue. 

Kies je een rode of witte wijn bij kaasfondue?

Bij een Zwitserse kaasfondue kies je het beste een frisse witte wijn. Omdat er diverse soorten kaasfondue zijn, laten we de keuze niet alleen bij een frisse witte wijn. Het beste is natuurlijk om te combineren met wijnen uit het land of de regio zelf. Zo kan je voor Zwitserse kaasfondue het beste wijnen kiezen uit Zwitserland, Oostenrijk of Duitsland. Voor Franse kaasfondue geld dat hier ook rode wijn bij kan passen wanneer je bijvoorbeeld een kaasfondue met blauw schimmelkaas maakt. 

Deze witte wijn bij past goed bij kaasfondue

Bij Zwitserse kaasfondue raden wij een frisse witte wijn aan. Welke witte wijn schenk je nu bij kaasfondue? Het beste is natuurlijk een bijpassende wijn uit de regio of het land zelf. Maar je kunt prima wijnen als Chablis, Sauvignon Blanc, Muscadet of wijnen uit de Elzas als Riesling of Pinot Blanc combineren. Dit zijn over frisse wijnen die bijvoorbeeld ook goed passen bij asperges. Hier lees je meer over in het artikel over wijn bij asperges

De witte wijnen passen goed bij kaasfondue die gemaakt zijn met Emmentaler, Gruyère of Appenzeller. Ze kunnen ook alle drie door elkaar gemixt worden.  

Lees ook deze artikelen over wijn bij sushi en wijn bij mosselen. Bij deze gerechten worden ook passende witte wijnen geserveerd. Zo leer je steeds beter wijnen combineren bij diverse gerechten. 

Deze rode wijn past goed bij kaasfondue

Bij een kaasfondue met blauwe schimmelkaas kun je prima een rode wijn schenken. De rode wijn die het beste past bij een kaasfondue gemaakt van roquefort kaas is een lichte rode wijn. Maar welke rode wijn schenk je dan bij kaasfondue? Je kunt denken aan een lichte pinot noir uit de Bourgogne of een Gamay uit de Beaujolais-streek. 

De kaasfondue zorgt zelf al voor de zwaarte op de maag waardoor de wijn vrij licht mag zijn. Bedenk ook dat wat je gaat dippen in de kaasfondue Inmiddels bestaat er naast de Franse en Zwitserse kaasfondue ook de Hollandse kaasfondue of de Italiaanse kaasfondue. Je kunt allerlei variaties maken. Afhankelijk van het thema die jij wilt geven aan de avond kun je dus ook een specifieke kaasfondue kiezen uit een specifiek land met bijpassende wijnen. 

Schenk de wijnen op de juiste temperatuur

Je wilt de wijnen natuurlijk op de juiste temperatuur schenken bij de kaasfondue. Dit kun je gemakkelijk regelen in een wijnklimaatkast. Voor de wijnen die je schenkt bij kaasfondue geld dat ze allemaal gekoeld moeten zijn. Dit geldt ook voor de lichte rode wijnen. 

Kan jij kiezen welke kaasfondue je gaat maken?

Weet jij al welke wijnen je gaat serveren bij de kaasfondue je gaat maken? Zo kun je dus kiezen voor een heerlijke frisse witte wijn of juist een lichte rode wijn. Je keuze hangt af van de kaassoort die je gaat gebruiken. Maak je een kaasfondue van roquefort dan kies je een heerlijke lichte rode pinot noir. Ga je voor een traditionele Zwitserse kaasfondue, dan kan een Riesling uit de Elzas of Duitsland passend zijn.