Deze wijnen passen het beste bij sushi

Kitchen BODEGA43

Ga je een avondje sushi eten? Dan kun je dit heerlijk combineren met diverse wijnen. Maar welke wijn drink je bij sushi? En hoe maak je de keuze tussen de juiste witte en rode wijn bij sushi? Er zijn natuurlijk vele soorten sushi gerechten. In dit artikel op De Wijnkoelkast lees je over de verschillende mogelijkheden. 

Welke wijn past het beste bij sushi?

De beste wijn bij de sushi is de welbekende Saké, rijst wijn. Deze staat op iedere kaart bij een sushi restaurant wel vermeld. Saké komt van origine uit Japan en is wordt gebrouwen van rijst, water, gist, Kaji (schimmel) en gist. De drank staat voor gezondheid geloven ze in Japan. De kans op alzheimer en kanker zou  kunnen verminderd worden. Ook zou het bijdragen aan het verminderen van een hoge bloeddruk. Saké is een traditionele ‘wijn’ die geschonken kan worden bij Sushi. Maar is officieel geen echte wijn. Hieronder lees je welke ‘echte’ wijnen je ook goed kunt serveren bij Sushi. 

Witte wijnen en saké worden koud geserveerd. Wanneer je thuis een sushi avond gaat organiseren, kan het handig zijn om de saké en wijn koud te bewaren in een wijnklimaatkast. Zo serveer je de bijpassende wijn altijd op de juiste temperatuur. Voor saké geld een temperatuur tussen de 7 en 10 graden. Dit geld ook voor de andere frisse witte wijnen. 

Deze witte wijn past het beste bij sushi

Je kunt het beste witte lichte wijnen serveren bij Sushi. Denk aan een Sauvignon Blanc of een Duitse Riesling. Deze wijnen zullen goed smaken bij de diverse sushi gerechten met vis en worden ook aangeraden als wijn bij asperges

Je kunt sushi ook combineren met een Italiaanse Pinot Grigio. Dit is een lichte kruidige of ook wel fruitige witte wijn uit Italië met een zoete afdronk van appel, ananas en peer. Ook wordt sushi vaak gecombineerd met mousserende wijnen zoals Champagne, Cava of Prosecco. Een mooie combinatie wanneer er een feestelijke gelegenheid is om sushi te eten. 

Wanneer je sushi met zalm en avocado gaat serveren of eten kun je ook een Chardonnay schenken. Een Chablis past hier dan weer goed bij. Niet iedereen zal een vettige Chardonnay bij sushi adviseren. Maar de combinatie van de zalm en avocado matcht bijvoorbeeld wel weer goed met een vettige witte wijn. Het is dus ook volledig afhankelijk van de sushi soorten die je kiest of maakt welke wijn het beste past. 

Fruitige witte wijnen zijn goed te combineren met sushi waar avocado en komkommer in zit. Dit zijn onder andere de Pinot Grigio, Chablis. Maar ook een Spaanse Chardonnay uit Castilla la Mancha is passend. Lees meer over Spaanse wijn op onze website om meer te leren over de wijnen uit dit land. 

Deze rode wijn kun je schenken bij sushi

Rode wijn wordt niet echt aangeraden bij sushi. De combinatie van rode wijn met sushi rijst is niet aan te raden. Dit komt omdat de tannines en de plakkerige rijst niet echt matchen. Wel kun je bij de warme vleesgerechten die je vaak los kunt bestellen of serveren een lichte rode wijn drinken. Als je echt rode wijn wilt drinken bij een sushi avond, dan kun je ook kiezen voor een gekoelde lichte pinot noir wijn uit de Bourgogne of een Gamay uit de Beaujolais. Deze worden op een temperatuur tussen de 14 en 16 graden gedronken. 

Wanneer je sushi met rode wijn wilt combineren raden we een combinatie met tonijn aan van de sushi soorten met vis. Verder kan je uiteraard wel sushi met vlees soorten combineren of warme vlees sashimi gerechten. 

Lees ook over wijn bij kaasfondue of wijn bij mosselen om meer te leren over bijpassende wijnen bij diverse gerechten. 

Naast de traditionele saké rijstwijn kan je diverse lekkere frisse witte wijnen met een zoete afdronk het beste combineren met sushi. Het is handig om de wijnen te bewaren in een wijnklimaatkast, zodat je ze op de juiste temperatuur kunt schenken. De beste witte wijn die je kunt schenken bij sushi is toch wel een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.