Hoe lang kun je wijn bewaren

inbouw wijnkast

Hoelang kun je wijn bewaren?

Over het algemeen kun je duurdere wijnen langer bewaren, maar elke wijn verschilt natuurlijk: Een geopende wijnfles: 1-3 dagen. Ongeopende fleswijn: 0-100 jaar (hieronder leggen wij je meer uit!).

Hoelang is wijn houdbaar?

Wijn bevat van nature conserveringsmiddelen zoals alcohol, zuur en tannine. Om te zorgen dat de wijn wat langer houdbaar is, kan de maker van wijn sulfiet toevoegen. Dat beschermt extra tegen bederf en staat vermeld op het etiket van de wijnfles. Over het algemeen kun je duurdere wijnen langer bewaren, maar elke wijn verschilt natuurlijk per type wijn en hoelang de wijnfles geopend is.

witte wijn bewaren

Houdbaarheid witte wijn

De beste manier om geopende witte wijn te bewaren is een goed afgesloten wijnfles opgeslagen in een compressor wijnkoelkast. Flessen van stille of niet-mousserende witte wijn moeten altijd worden gedecanteerd voordat ze worden bewaard.

 • Geopende fles wijn: 1-3 dagen
 • Ongeopende fles wijn: 0-100 jaar (geen zorgen, we leggen het je zo uit!)
 • Frisse, fruitige witte wijn: 1 jaar, tot de nieuwe oogst.

Houdbaarheid rode wijn

Om de houdbaarheid van ongeopende rode wijn te maximaliseren, plaatst je de fles op zijn kant in plaats van rechtop te staan, dit houdt de kurk vochtig en luchtdicht. Hoe lang is ongeopende rode wijn houdbaar? De meeste kant-en-klare wijnen hebben hun beste kwaliteit binnen 3 tot 5 jaar na productie, hoewel ze voor onbepaalde tijd veilig blijven als ze op de juiste manier worden bewaard; goede wijnen kunnen hun kwaliteit vele decennia behouden.

Hoe weet je of rode wijn slecht is geworden? De beste manier is om de rode wijn te ruiken en ernaar te kijken: als rode wijn een onaangename geur, smaak of uiterlijk krijgt, moet deze om kwaliteitsredenen worden weggegooid.

 • Lichte rode wijn: 1 jaar
 • Volle, houtgerijpte witte wijn: 2-4 jaar
 • Krachtige rode wijn: 3-6 jaar
 • Zoete witte wijn: 2-10 jaar.
1,549.00
2,099.00

Witte wijn bewaren

Frisse witte wijnen zijn vaak echt het lekkerst wanneer je ze de eerste dag open trekt. Vaak merk je op dag twee al dat de frisse fruitige smaken wat zijn ingedamd, de levendigheid is eruit.

Maar let op: als het gaat om een wijn met hoge zuren (bijv. Riesling), dan is de houdbaarheid weer wat langer en kun je hem gerust op dag twee of drie nog opdrinken. Ook kun je algemeen genomen wel zeggen dat wijnen van koelere klimaten gemiddeld gemakkelijker te bewaren zijn na openen, dan wijnen uit warme gebieden.

 • Witte wijn: 1 dag
 • Witte wijn met hoge zuren: 2 a 3 dagen.
 • Cruciaal: bewaar de fles, met de kurk erop, in de BODEGA43 wijnklimaatkast!

Rode wijn bewaren

Hoe meer tannines en zuren een rode wijn heeft, des te langer deze houdbaar is na het openen. Lichte rode wijnen drink je het beste binnen een dag of twee. Stevige rode wijnen blijven wat langer goed (3-4 dagen na openen) en worden in sommige gevallen zelfs lekkerder als je ze na een of meer dagen drinkt.

 • Lichte rode wijn: 2 dagen
 • Stevige rode wijn: 3 a 4 dagen
 • Tip: bewaar ook je geopende rode wijnen in de wijnkast, dan blijven ze langer goed.

Wijn bewaren in onze luxe Wijnklimaatkasten

Kies voor BODEGA43!

Bewaren in de ideale omstandigheden

Om het maximale uit je bewaarwijn te halen en ervoor te zorgen dat hij toch niet voortijdig bederft, moet je ervoor zorgen dat je wijn op de juiste manier bewaard wordt. Een wijnklimaatkast van BODEGA43 met dubbele temperatuurzones zorgt voor het perfecte klimaat voor uw wijnflessen.

Kan wijn bederven?

Ja, wijn kan bederven. Dit komt vaak voor bij hele jonge wijnen waar weinig alcohol in zit, en zeker waar suiker aan toegevoegd is. Als er suiker is toegevoegd kan de wijn gaan gisten, waardoor de wijn sneller bederft. Soms kan de wijn ook azijn worden als het bederft. Deze situatie wordt veroorzaakt door de bacterie Mycoderma aceti die vaak in de wijn voorkomt, waardoor de alcohol in azijnzuur omzet.

De klimaatkasten zijn geluidsarm (39dB) en hebben een lage vibratie. De klimaatkasten hebben een compressor met fan cooling, actieve ventilator voor een constante temperatuur per zone en isolerend glas met UV-filter tegen het verlies van aroma. De wijnklimaatkasten zijn voorzien van blauwe led verlichting in iedere temperatuurzone wat je wijnen een futuristiche aantrekkingskracht geeft. Met het touchpanel kan je elke gewenste temperatuur  tussen de 5 en 20 graden per zone instellen.

‘De Wijnkoelkast’ biedt inbouw wijnklimaatkasten en vrijstaande wijnklimaatkasten aan. Ons kleinste model is de BODEGA43-24, een kleine wijnklimaatkast met 2 afzonderlijke temperatuurzones, voor elk 5-20 ºC. Daarnaast is de BODEGA43-40 geschikt tot 40 flessen, de BODEGA43-66 tot 66 flessen en de BODEGA43-180 waar 180 flessen in bewaard kunnen worden.

Aanbieding!
199.00
Aanbieding!
249.00
Uitverkocht
429.00