Deze wijnen passen het beste bij asperges

Kitchen BODEGA43

De aspergetijd loopt van februari tot en met eind juni. Tussen deze periode kun je ze in de winkel verwachten. In restaurants hebben ze vaak een aspergemenu tussen april en juni. Maar ze zijn ook heerlijk om zelf te bereiden thuis. Voor het gezin of met een eet club. Maar welke passende wijn bij asperges serveer je dan? 

Welke wijn drink je bij asperges?

Welke witte wijn past goed bij asperges?

Pinot Blanc is over het algemeen een van de bekendste en beste wijn die wordt geserveerd bij asperges. Je komt deze wijn ook vaak tegen in een aspergemenu bij een restaurant. 

Het is natuurlijk afhankelijk van het gerecht dat je klaarmaakt bij de asperges. Maar over het algemeen gaat het witte goud goed samen met een frisse volle witte wijn. Zodat de smaken van de wijn en de asperges mooi samensmelten in de mond. Je kunt denken aan de traditionele Elzas wijnen. Riesling is een mooie combinatie met asperges. Ook de Chablis, Pinot Blanc, droge Muscat en Sauvignon Blanc passen goed bij asperges. 

Uiteraard hangt de keuze wel af van de smaakcombinatie met het gerecht welke wijn je het beste kunt serveren. Wanneer je verder leest in dit artikel vertellen we je meer over de wijnsoorten die het beste passen bij de meest populaire asperge gerechten.

Lees ook ons artikel over ‘wijn bij mosselen’. Hier serveer je ook het beste mooie witte wijnen bij. Op dewijnkoelkast.nl informeren we je graag o.a. over de beste wijnen bij diverse gerechten. Zodat jij de perfecte smaakbeleving ook thuis kunt hebben. 

Welke rode wijn past goed bij asperges?

Ben je meer een rode wijn drinker? Dan kun je dit het beste combineren met groene asperges. Bij witte wijnen gaat de smaak van de rode wijn overheersen en dat is eigenlijk zonde van het gerecht en van de wijn.

Groene asperges kan je goed combineren met een stuk vlees zoals kalfswang, kip, parmaham of Serrano ham. Rode wijnen waar je aan kunt denken zijn rode wijnen uit de Loire, Beaujolais of Bourgogne. Denk dan vooral aan lichte rode wijnen. Zoals een lichte pinot noir uit Bourgogne of een Beaujolais wijn. Deze wijnen kun je ook op een wat koudere temperatuur serveren. Heerlijk om op een zomerse avond te nuttigen. Je kunt ook kiezen voor een lekkere rosé uit de Provence. ​​Deze komt ook goed tot zijn recht bij asperge gerechten met vlees. 

Serveer de wijnen op de juiste temperatuur

Om de wijnen op de juiste temperatuur te serveren kan een wijnklimaatkast handig zijn. Je kunt hiermee de perfecte temperatuur regelen. Afhankelijk of je een wijnklimaatkast met twee temperatuurzones of juist één wenst, kun je de temperatuur van wit en rood tegelijk regelen. Wanneer je bijvoorbeeld alleen wit drinkt, kun je ook kiezen voor een kleine wijnkoelkast. 

Deze wijnen passen het beste bij deze asperge gerechten

Er zijn diverse asperge gerechten waar verschillende bijpassende wijnen bij geserveerd kunnen worden. Zo zijn er in het aspergeseizoen vaak hele asperge menu’s die samengesteld worden. Hieronder lees je welke lekkere wijn bij asperges passen. 

Deze wijnen passen het beste bij asperge soep

Een asperge soep kan geserveerd worden als een heerlijke starter. Maar ook enkel op zich gegeten worden. De wijn die je hier het beste bij kunt serveren is een Chardonnay welke niet houtgerijpt is of een Pinot Blanc. 

Wijn bij asperges met zalm

Bij een heerlijk gerecht van asperges met zalm drink je natuurlijk een heerlijke bijpassende wijn. Afhankelijk van de bereiding van de zalm kies je een bijpassende wijn uit. Bij gerookte zalm past een Grüner Veltliner goed. Een Sauvignon Blanc is ook passend. Belangrijk is om te denken aan een wijn met een zuurtje. 

Bij gebakken zalm is past een vettige Chardonnay zoals de Chablis goed. Maar een frisse Riesling is ook geschikt. Denk bijvoorbeeld aan een Riesling uit Duitsland. Maar ook de Riesling wijnen uit de Elzas zijn erg populair om te schenken bij gebakken zalm met asperges en een heerlijke botersaus. 

Wijn bij asperges met ham en ei

De traditionele bereiding van asperges is met ham en ei. Hier zit vaak een botersaus of hollandaise saus bij. Op het internet kun je verschillende soorten asperge recepten vinden.

Je kiest hier al gauw voor een wat vettere wijn. Zoals een Chardonnay die niet op eikenhout is gerijpt. De Chablis is hiervoor een perfecte wijn. Deze wijn is als een van de weinige Chardonnay wijnen niet op hout gerijpt en heeft hierbij de unieke smaak van de Chardonnay behouden. De smaak van de wijn is zacht welke goed in overeenstemming is met de zachte smaak van asperges en de vette smaak van de saus. 

Je kunt ook denken aan een frisse witte wijn uit de Elzas. Zoals een Pinot Blanc. Maar ook de Pinot Bianco uit Alto Adige doet het goed bij dit gerecht. Verder kun je nog denken aan een Duitse Weissburgunder. 

Deze wijnen kun je bij asperge risotto serveren

Risotto heeft over een vrij vettige smaak. Je kunt hierbij het beste een frisse witte wijn schenken. Risotto kan je natuurlijk op vele manieren bereiden. Wanneer je het met vis bereid is een Chablis heel passend of een witte Bordeaux wijn. Sémillon kan hier ook geschikt voor zijn.  

Een gekoelde rode wijn kan ook passend zijn wanneer er vlees wordt geserveerd bij de asperge risotto. Lees gauw verder welke rode wijn je het beste bij groene asperges en vleesgerechten kunt serveren. 

Deze wijn past het beste bij Coquilles met asperges 

Coquilles in combinatie met asperges is ook een heerlijke combinatie. Voeg daar Iberico ham en balsamico siroop aan toe en je hebt een pareltje van smaak sensaties bij elkaar. Je serveert hier het beste een Sauvignon Blanc bij. Een heerlijke droge witte wijn. Een Pinot Blanc of een Riesling doet het ook prima bij dit gerecht. Vanwege de toevoeging van Iberico ham raden wij een Sauvignon Blanc aan. 

Wanneer je rauwe coquilles eet, dan kan een Chablis weer goed tot zijn recht komen. Het hangt dus volledig af van de bereidingswijze die je kiest welke wijn het beste past. Een Portugese witte wijn uit de wijnstreek Vinho Verde kan hier ook goed bij passen.  

Rode wijn bij groene asperges en vleesgerechten

Je kunt verschillende vleesgerechten combineren met groene asperges. De asperges kunnen het beste gegrild zijn. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld met kalfswang. Maar je kunt de groene asperges ook in Serrano ham of parmaham wikkelen. 

Bij een vleesgerecht met groene asperges serveer je het beste een lichte rode wijn. Zoals een lichte pinot noir uit de Bourgogne of een Cabernet Franc uit de Bordeaux. Denk bijvoorbeeld aan een wijn uit de Saint-Émilion. De rode wijnen uit de Beaujolais zijn ook aanraders om te serveren bij vleesgerechten met groene asperges. 

Bijpassende wijn bij een asperge dessert

Wanneer je een volledig asperge menu wilt maken, dan kun je ook nog kiezen voor een asperge dessert. Een verrassend recept is bijvoorbeeld een asperge gebakje of asperge ijs met fruit. Je kunt ook kiezen voor asperges in combinatie met aardbeien en peer. Een heerlijke zoete afsluiter van het aspergemenu. 

Hierbij kan je natuurlijk ook een heerlijke afsluitende wijn serveren. Je kunt hierbij denken aan een Chablis of bijvoorbeeld een Beaujolais Blanc. 

Juiste temperatuur voor wijn bij asperges

Als je wijn bij je asperges gaat drinken, is het van belang om deze wijn op de juiste temperatuur te houden. Een wijnklimaatkast kan je hierbij helpen. De juiste temperatuur voor wijnen als Chablis en Riesling serveer je op temperatuur van 10-12°C. Een lichte rode wijn serveer je het beste tussen de 12,8 °C en 15,6 °C. Voor een lichte Pinot Noir is de beste temperatuur 13,3 °C en voor Beaujolais is dit 12,8 °C. 

De beste wijn bij asperges

Hierboven heb je diverse tips gelezen over wijnen die je het beste kunt serveren bij asperge gerechten. Hieronder lees je nog eens de top 3 wijnen die je het beste kunt serveren bij asperges voor wit en rood. 

Top 3 witte wijnen bij asperges

In de bovenstaande gerechten komen de onderstaande wijnen het beste tot hun recht. Uiteraard op de juiste temperatuur. 

  1. Pinot Blanc uit de Bourgogne of de Elzas
  2. Riesling uit de Elzas of Duitsland
  3. Chablis uit de Bourgogne

Top 3 rode wijn en rosé bij asperges

De onderstaande wijnen kunnen het beste gekoeld geserveerd worden. Dan komen ze het beste tot hun recht. En geeft ook een heerlijke lente achtig tintje in het aspergeseizoen.

  1. Lichte pinot noir uit de Bourgogne
  2. Beaujolais
  3. Rosé uit de Provence

Wanneer eindigt het aspergeseizoen?

Het aspergeseizoen eindigt volgens traditie altijd op 24 juni. Deze dag staat in het teken van het patroonsfeest van de heilige Sint-Jan op 24 juni. Vanaf deze specifieke dag krijgen de aspergeplanten ook voldoende ruimte om weer nieuwe asperges te kunnen produceren voor het jaar erna. 

Lees ook eens deze artikelen over wijn bij kaasfondue en wijn bij sushi. Je leert zo steeds meer over de juiste bijpassende wijnen bij gerechten.