Spaanse wijn en wijngebieden in Spanje

Spaanse wijn

Spaanse wijn

Spanje staat bekend om stevige, fors houtgerijpte en naar vanille geurende rode wijnen. Bijzonder is ook dat Spaanse wijn doorgaans pas op de markt komt als deze op dronk is. Wat in de wijnhandel wordt gekocht, is dus over het algemeen direct drinkbaar en hoeft niet nog eerst jarenlang te rijpen. De meeste boeren maken zelf geen wijn, maar verkopen hun druiven aan wijnhuizen (bodega’s), of coöperaties. Deze vinifiëren de druiven, bottelen de wijn en verkopen die onder hun naam. Door hun omvang hadden de bodega’s genoeg financiële middelen om de wijngaarden opnieuw te beplanten.

Wijngebieden in Spanje

De bekendste streek voor Spaanse wijn is nog steeds de Rioja, hoewel ook Navarra, Penedès, Valdepeñas, Ribera del Duero, Priorato en Jerez al lange tijd status genieten. Het laatste gebied is vermaard om de sherry: liever niet de halfzoete uitvoering voor oudere dames, maar prachtige droge fino’s en manzanilla’s tegen relatief lage prijzen of de zeer rijke, donkerbruine Pedro Ximenez.

Wijngebied in Spanje

Rioja wijn

Nog altijd wordt bij Spaanse wijn het meeste aan Rioja gedacht. Rioja is, ondanks de talloze nieuwe gebieden nog steeds het belangrijkste en meest bekende wijngebied van Spanje. De tempranillo druif wordt hier veel aangeplant. De meeste Rioja’s zijn voor tenminste 50% uit deze druif gemaakt. Verder zit er in Rioja voor een groot deel garnacha, die onder de naam grenache in de Rhône veel voorkomt. Wijnen van deze druif kunnen jong gedronken worden en zijn dan zeer fruitig. Rioja leent zich ook goed voor rijping in eikenhouten vaten. Een vanilletoon is vaak een kenmerk van houtgerijpte Rioja’s. Veel Rioja’s worden namelijk op vaten van Amerikaans eikenhout gelagerd. Deze houtsoort geeft een sterk vanille aroma af en maakt de Rioja daardoor heel herkenbaar. Er worden echter ook Rioja’s zonder hout gemaakt. Rioja komt net als de meeste Spaanse wijnen uitgerijpt op de markt.

Rioja wijn

Ribera del Duero wijn

Meest prestigieuze wijngebied van Spanje – Ribera del Duero wijnen.

Ten zuid-westen van Rioja ligt het gebied dat wordt gezien als de streek met de grootste potentie aan kwaliteit voor Spaanse wijn, Ribera del Duero. De wijnen worden gemaakt uit dezelfde druif als in de Rioja, tempranillo, die hier bekend is als tinta del país. Doordat Ribera del Duero meer landinwaarts ligt dan Rioja, staat het klimaat meer onder invloed van het continent. Dat betekent hete dagen en koele nachten, waardoor de druif een ander karakter krijgt. Wijnen uit Ribera del Duero zijn aromatisch, krachtig en intens, terwijl de taninnes duidelijk aanwezig zijn. In tegenstelling tot de meeste andere wijnen uit Spanje zijn de wijnen uit Ribera del Duero na aankoop gebaat bij enkele jaren flesrijping.

Bodega Vega Sicilia, in het westelijke deel van Ribera del Duero, produceert al sinds het midden van de 19e eeuw topwijnen (de lievelingswijn van o.a. Winston Churchill en prins Charles).

Spaanse wijn, kwaliteitsniveau’s

Er zijn vier kwaliteitsniveau’s voor Spaanse wijn:

  • Vino de mesa, tafelwijn.
  • Vino de la tierra, landwijnen.
  • D.O., Denominación de Origen.
  • D.O.C., Denominación de Origen Calificada.

De twee laatste, de D.O. en de D.O.C., kennen nog een verdere kwaliteitsindeling die wordt aangeduid als crianza, reserva en gran reserva. De aanduiding is gebaseerd op hoe lang de wijn in vat en in fles heeft gerijpt voordat hij de bodega verlaat. Een Amarone wijn uit Verona heeft bijvoorbeeld een DOCG keurmerk op de wijnflessen staan.

Spaanse wijnsoorten

Spaanse wijnsoorten

Hoewel Spanje vooral rode wijn produceert en het in veel streken te warm is voor frisse witte wijnen, zijn er goede lichte en frisse witte Spaanse wijnen. Vooral in Rueda, en in het noordwestelijke Galicië, Rias Baixas, wordt heerlijke witte Spaanse wijn geproduceerd. Ook de gebieden ten noorden van Barcelona richting Pyreneeën maken smakelijke witte wijnen.

Wijnsoort Noord Spanje

Naast deze klassieke Spaanse wijnen die kunnen, maar niet hoeven te rijpen, zijn er ook moderne Spaanse wijnen, fris en dorstlessend wit uit bijvoorbeeld Rueda of soepel en toegankelijk rood uit Calatayud, Bierzo of Cariñena. En niet te vergeten de prachtige wijnen uit Somontano aan de voet van de Pyreneeën of Costers del Segre iets zuidelijker.

Goede en vrij gunstig geprijsde mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle, in Spanje Cava genoemd, en worden op grote schaal in de Penedès gemaakt, ten zuiden van Barcelona.

Meer lezen?

Nu je alles weet over wijnland Spanje, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over het bewaren van je wijn. En wil je ook als een echte wijnliefhebber je eigen wijnkelder creëren? Bekijk dan onze luxe wijnklimaatkasten!