Wijnstreken in Italië: Alles over de Italiaanse wijncultuur!

BODEGA43 at sea scaled

Italië staat als tweede land bekend om de prachtige landschappen en de meest inheemse druivenrassen waardoor er veel keuze is. Het wijngebied van Italië is uitgestrekt over het hele land en ook op Sicilië kan je een wijngebied bezoeken. 

Dit zijn de bekendste Italiaanse wijnen en wijngebieden

Toscane: prachtig landschap, Chianti wijn en mandflessen

Toscane is natuurlijk een wijngebied die niet vergeten mag worden en staat bekend om de Chianti streek. Deze Toscane wijn bestaat uit de Sangiovese druif in combinatie met de Canaiolo of Colorina druif. Het kan ook gecombineerd zijn met andere druivenrassen. De Chianti wijn staat bekend om haar stevige smaak en heeft tonen van kersen, Italiaanse kruiden en hout. Ook wel een power wijn genoemd. Ook werd hier de wijn in de welbekende mandflessen gebotteld. Toscane is een van de mooiste plekjes om doorheen te rijden door het prachtige landschap. 

Puglia: olijven streek en kwaliteitswijnen 

De Puglia wijn wordt geproduceerd in de Puglia wijnstreek en bevindt zich in de hak van de Laars van Italië. Dit gebied staat bekend om de productie van olijven. Maar is ook een van de belangrijkste wijngebieden in het land. Negroamaro en Primitivo zijn de bekendste wijnen uit dit gebied. Het gebied staat ook bekend om 4 DOCG wijnen en kent ook 28 DOC wijnen. Het Puglia wijngebied wordt zeker aangemerkt als een van de kwaliteitsgebieden van Italië. 

Heerlijke Italiaanse rode wijn uit het Piemonte gebied

Het Piemonte gebied staat bekend om de Italiaanse rode wijn die hier geproduceerd worden. De Piemonte wijn is onder andere bekend door de Barolo en Barbaresco. Deze wijnen zijn met de Nebbiolo druif gemaakt. Vaak is het een blend in combinatie met Nizza Barbera d’Asti en Barbera d’Alba. 

Ontdek de frisse witte wijnen op Sicilië

Sicilië is heeft het warmste klimaat van Italië. Hier worden veel frisse en zachte wijnen geproduceerd. Dit komt mede doordat het eiland in de mediterrane zee ligt. Je kunt hier echter ook wijnen vinden die een zuurtje hebben. De Nero d’Avola is de meest gebruikte druif op dit eiland. 

Prosecco afkomstig uit het wijngebied Veneto

Prosecco is natuurlijk een van de bekendste wijnen uit het land en wordt geproduceerd in het wijngebied Veneto. Prosecco is een frisse mousserende wijn die overal gedronken wordt. Deze wijn is de Champagne en Cava van Italië. En altijd aan te raden bij een feestelijke bijeenkomst. Ook de spoom Scroppino is afkomstig uit Veneto. Dit is een tussengerecht die helpt om de smaakpapillen te neutraliseren. Het bestaat uit prosecco, wodka en citroenijs. In Veneto wordt het uitgesproken als ‘sgropin’. Wanneer je een aantal flessen prosecco meeneemt, dan bewaar je deze natuurlijk koud in een wijnkoelkast

Valpolicella: bekend van de Amarone wijn

Het wijngebied Valpolicella brengt een heerlijke wijn voort: de welbekende Amarone wijn. De Valpolicella is een prachtig wijngebied waar voortreffelijke wijnen vandaan komen. De wijngaarden beslaan ongeveer 6.000 hectare, met de druivensoorten Corvina, Rondinella en Molinara. 

De bekende Italiaanse wijn in mandfles uit de chianti

De Chianti wijn heeft eerder niet zo bekend gestaan als kwalitatief goede wijn. De manier waarop ze zijn gebotteld wel. De Italiaanse rode wijn werd gebotteld in een mandfles, genaamd Fiaschi of Fascio in het meervoud.

De Italiaanse wijn op sangiovese basis werden voorheen in de mandflessen verkocht. Maar waren destijds dus van mindere kwaliteit. Ze hadden een licht pittige afdronk. Tegenwoordig staat de Chianti wijn en de Chianti streek wel goed op de kaart. 

Italië is een land met kwalitatief goede wijnen en een historie met prachtige mandflessen waar de wijnen in gebotteld werden. Wanneer je een wijntour maakt door dit land, neem je zeker een paar flessen mee. Wanneer je naar Italië reist, kun je ook een aantal Duitse wijngebieden bezoeken. Of wanneer je een Europa reis maakt, kun je vanuit Italië ook door Frankrijk, Spanje naar Portugal reizen om hier nog heerlijke Portugese wijn te proeven. 

Tip: De juiste temperatuur bepaald de juiste smaak van de wijn. Een wijnklimaatkast of wijnkoelkast kan dit regelen.