Portugese wijn uit de bekende zuid europese wijnstreek

BCS3 with 2 glasses

Portugal is een land die bekend staat om geweldige Zuid Europese Wijnstreken en heerlijke Portugese wijn. Het land heeft meer dan 250 verschillende inheemse druivensoorten. Je kunt er witte en rode wijnsoorten vinden. Maar ook heerlijke droge wijnen, dessert wijnen en mousserende wijnen. 

Waar staat de Portugese wijnstreek om bekend?

Door heel Portugal vind je wijngaarden. Deze Zuid-Europese Wijnstreek staat onder andere bekend om de portwijnen die worden geproduceerd in het land. Maar naast de port wijnen worden er ook diverse andere wijnen in deze wijnstreek geproduceerd. Vergeleken met wijnstreken in Frankrijk en Italië kan het hier het heetste worden. Wat zorgt voor de mogelijkheid van productie van port en madeira wijnen. 

Reis door het prachtige landschap en wijngebieden in Portugal 

Minho 

Het meest Noordelijk Oostelijk gebied van Portugal. Dit gebied staat bekend om Vinho Verde DOC. Dit staat voor Denominaçao de Origem Controlada. Dit betekent dat deze wijn de hoogste kwaliteit aanduiding heeft gekregen. 

Trás-os-Montes e Douro

In het Noordwestelijke gebied Trás-os-Montes en Douro wordt voornamelijk port geproduceerd. Daarnaast wordt er de Douro wijn geproduceerd. Druiven die je hier voornamelijk terugvind zijn de Touriga Nacional en Touriga Franca voor rood en Malvasia en Rabigato voor wit.

Beiras

Beiras brengt drie DOC gebieden bij elkaar. Namelijk de Dão, Bairradan en de Beira interior. De wijnen zijn hier vol en rond. Aan zee zijn ze juist weer wat frisser van smaak.

Vale do Tejo

Vale do Tejo rijd je tegemoet wanneer je wat zuidelijker rijdt. De wijnen zijn hier soepel. Maar voorheen kon je hier niet echt kwalitatief goede wijnen vinden. 

Alentejo

Alentejo vind je in het Zuidoosten. Onderweg hier naartoe stop je zeker even in Península de Setúbal om de twee DOC’s Setúbal en Palmela te proeven. Verder vind je hier ook rode wijnen en witte wijnen. De Alentejo wijn zelf staat bekend als Alentejo DOC en heeft een heerlijke fruitige smaak van rijpe vruchten. De witte wijnen proeven licht, fris en fruitig.

Algarve

In de Algarve vind je ook diverse DOC-wijnen. De wijnstreek is weer opnieuw aan het opkomen  nadat er diverse hotels en golfbanen ruimte voor de wijnproductie hadden ingenomen. Je vind hier onder andere wijnen in de Zuid-Europese wijnstreken Lagoa, Lagos, Portimão en Tavira. De Lagoa wijn staat bekend als een van de bekendste DOC-wijnen van de Algarve. 

Madeira

Het Portugese eiland Madeira kunnen we natuurlijk niet vergeten als een van de belangrijkste wijn in het land. De madeira wijn is een dessertwijn welke wordt gestoofd op 40-50 graden en wordt gemaakt van maar 4 druivensoorten. Deze staan vast voor de productie van de madeira wijn waar niet van wordt afgeweken. 

De druivensoorten die worden gebruikt voor madeira wijn zijn Sercial (droog), Verdelho (medium droog), Boal (medium zoet) en Malvasia (zoet). De madeira wijn kun als de fles open is 28 dagen bewaren op een donkere koele plek. Bewaren in een wijnkoelkast kan ook een handige oplossing zijn. 

Dit zijn de populairste Portugese wijnen

De Douro wijn en port

De Douro wijn staat bekend als een van de populairste wijnen uit de Zuid-Europese wijnstreek. Het is een van de heetste wijngebieden uit Zuid-Europa en de drie beste wijnen die je hier kunt vinden zijn: 

  • Flor de Crasto Tinto 2020
  • Quinta do Bom Dia Fine Tawny Port.
  • Crasto Superior Tinto 2017.

Ontdek de Madeira dessertwijn

Madeira is een Portugees eiland waar je de Madeira wijn kunt vinden. Deze dessertwijn wordt gemaakt van 4 druiven waar niet van wordt afgeweken. De populairste Madeira wijnen zijn: 

  • Henriques & Henriques 3 Years Old Full Rich Madeira
  • Borges Madeira 5 Years Medium Sweet
  • Cossart Bual Medium Rich 5 Years Old
  • Cossart Malmsey Full Rich 5 Years Old
  • Borges 10 Years Old Verdelho Madeira

Fifty shades of Green of ook wel Vinho Verde

Een groenere wijnstreek kun je je bijna niet bedenken. Het gebied wordt ook wel ‘Fifty shades of Green’ genoemd. De wijnen uit de Vinho Verde staan ook in het lijstje van meest populaire Portugese wijnen. De wijnen in deze streek zijn fris en jong van smaak en wordt hierdoor ook wel ‘green’ of het groentje genoemd. Een frisse witte wijn met een hoge zuurgraad. De druif die wordt gebruikt voor de frisse witte wijn is de Alvarinho druif. Een heerlijke witte wijn om te nuttigen op een zwoele zomerse avond. 

Portugal is een prachtig land met wijngaarden uitgestrekt over het hele land en de schiereilanden. De moeite waard om doorheen te reizen en de diverse wijngebieden en schiereilanden te bezoeken. Ook mooi om te combineren met een roadtrip door Spanje. Zodat je ook Spaanse wijn kunt proeven.

De wijnen die je mee terug neemt, kun je het beste koel bewaren. Een kleine wijnkoelkast is hiervoor de handige oplossing voor thuis om de juiste temperaturen te regelen.