Wijngebied in Europa, dit zijn de bekendste

Wijnkoelkasten Showroom Nederland

In Europa zijn er prachtige wijnstreken met heerlijke wijnen. Met de auto kun je heerlijke roadtrips maken om diverse wijnhuizen te bezoeken. Maar naar welke wijngebied kun je het beste bezoeken? Wat voor soort wijn komt er uit deze gebieden? In dit artikel op de Wijnkoelkast geven we antwoorden deze vragen én meer. 

Wat is een wijngebied en waar vind je wijngebieden?

Een wijngebied is een gebied waar druiven geproduceerd worden voor de productie van wijn. Er zijn diverse wijngebieden in Europa waar dit kan. Deze wijngebieden liggen wat zuidelijker waar een gematigd klimaat heerst. Er wordt ook wel gesproken over de Oude Wereld: Europa. En de Nieuwe Wereld: Noord en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. In dit artikel lees je meer over de wijngebieden in Europa. Denk aan wijngebieden in Duitsland, Italië, Portugal en wijnstreken in Frankrijk. De productie van druiven is vaak mogelijk in een wijngebied dat ligt tussen 30 en 50 graden noorderbreedte en 30 en 50 graden zuiderbreedte. 

Dit zijn de populairste wijngebieden in Europa

Ben jij op zoek naar de populairste wijngebieden in Europa om te bezoeken tijdens jouw vakantie of roadtrip? Rust, genieten en mooi uitzicht tussen de wijngaarden levert bijzondere en smakelijke momenten op. Ben jij al klaar om de lekkerste wijnen te gaan proeven? De lekkerste wijnen proef je natuurlijk in de wijngebieden zelf. 

De populairste wijnstreken in Frankrijk

Frankrijk is een van de bekendste landen in de productie van wijn. Ondanks dat Frankrijk niet de grootste productie van wijn levert, is dit wel een van de belangrijkste plekken waar veel wijnliefhebbers naartoe gaan. Om wijn in te kopen, te proeven en wijntours te doen. 

De populairste wijnstreken in Frankrijk zijn de Bordeaux, Bourgogne, Loire en de Elzas. 

De Bordeaux staat bekend om de beroemdste rode wijnen die hier vandaan komen. Denk aan Bordeaux wijn uit Margaux, Pauillac, Pessac-Léognan, Pomerol, Saint-Émilion, Saint-Estèphe en Saint-Julien. De Cabernet Sauvignon en Merlot zijn de belangrijkste druivenrassen in dit wijngebied. 

De Bourgogne wijn staat bekend om de rode wijnen van de pinot noir druif en witte wijnen van de chardonnay druif die er worden gemaakt. Het gebied staat bekend om de meest strakke frisse en verfijnde wijnen ter wereld. 

In de Loirevallei vind je de wijnstreek Nantes. Ook wel het Toscane van Frankrijk. Dit wijngebied staat bekend als grootste wijngebied voor witte wijnen ter wereld. Een prachtige omgeving om naartoe te reizen voor heerlijke witte wijnen. 

De Elzas (Alsace) is een wijngebied gelegen tussen de Vogezen en de Rijn. Hier vind je wijnen die vernoemd zijn naar de druiven zelf. De Elzas bevindt zich op het meest zonnige plekje van Frankrijk en creëert hierdoor de meest zwoele wijnen. Ben je benieuwd wat de Franse wijngebieden je nog meer kunnen brengen? Lees meer over de wijnstreken in Frankrijk.

De populairste wijngebieden in Italië

Italië staat als tweede land bekend om de prachtige landschappen en de meest inheemse druivenrassen waardoor er veel keuze is. Het wijngebied van Italië is uitgestrekt over het hele land en ook op Sicilië kan je een wijngebied bezoeken. 

Toscane is natuurlijk een plek die niet vergeten mag worden en staat bekend om de Chianti streek. Deze Toscaanse wijn bestaat uit de Sangiovese druif in combinatie met de Canaiolo of Colorina druif. Het kan ook gecombineerd zijn met andere druivenrassen. De Chianti wijn staat bekend om haar stevige smaak en heeft tonen van kersen, Italiaanse kruiden en hout. Ook wel een power wijn genoemd. 

De chianti wijn heeft eerder niet zo bekend gestaan als kwalitatief goede wijn. De manier waarop ze gebotteld werden wel. De Italiaanse wijn werd gebotteld in een mandfles. De mandfles werd ook wel fiaschi genoemd of Fascio in het meervoud.

De wijnen op sangiovese basis werden voorheen in de mandflessen verkocht. Maar waren destijds van mindere kwaliteit. Ze hadden een licht pittige afdronk. In het artikel over de wijnstreek Italië lees je meer over dit prachtige land en de wijnstreken die je hier kunt vinden. 

Plan een roadtrip door de Duitse wijngebieden

Duitsland is ook een prachtig land waar mooie wijnen geproduceerd worden. En staat als vierde in de lijst van wijn producerende landen. De meest bekende wijngebieden liggen langs de rivieren. Denk aan de Moesel, Elbe en de Rijn waar de belangrijkste wijnstreken aan grenzen. 

Aan de Rijn grenst het grootste Duitse wijngebied. Rheinhessen in Rheinland-Pfalz. Daarna is Baden het tweede grootste wijngebied van het land. Vanaf Nederland ben je snel in Duitsland. Het is dan geen Zuid-Europees land. Maar het is zeker de moeite waard om een keer een roadtrip door de wijngaarden van Duitsland te maken.

Ga op reis door de Zuid-Europese wijngebieden

In Zuid-Europa vind je ook diverse wijngebieden. Waaronder in Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk bevinden zich prachtige wijngebieden met de lekkerste wijnen. Zo kan je in Portugal genieten van een goed glas Portugese wijn. Denk hierbij aan de Douro wijn en de Madeira wijn waar het land bekend om staat. Maar ook de Vinho Verde is de moeite waard om te bezoeken. De Vinho Verde wordt ook wel ‘Fifty shades of Green’ genoemd vanwege het groene landschap. Maar ook de wijnen zijn hier licht en fris ‘green’ van smaak. Heerlijk om te nuttigen op een zomerse avond.   

In Zuid-Frankrijk bevindt zich in de Lot Vallei de Cahors regio welke bekend staat om de Malbec druif. Je vind hier ook enkele witte wijnen. Maar vooral rood en rosé.

Wijntour maken en heerlijke wijntjes proeven

Je kunt dus een prachtige wijntour maken door diverse wijngebieden in Europa. Van Frankrijk, door Spanje naar Portugal. Maar ook kamperen langs de rivieren in Duitsland is aan te raden. Overal langs de rivieren zijn in de zomer diverse wijn festivals te bezoeken. Welk wijngebied ga jij als eerste naartoe? Als je terugkomt van een heerlijke roadtrip langs deze wijngebieden heb je waarschijnlijk dozen vol met wijn mee. Het is handig om dit in een kleine wijnkoelkast te bewaren.