De bekendste wijnstreken in Duitsland in kaart gebracht

B4324 trays scaled

Duitsland is dan geen land met een zonnige zuidelijke bestemming zoals Frankrijk. Maar het land staat wel in de top 4 van wijnproducerende landen. De wijnstreken van Duitsland liggen aan de rivieroevers en produceren ieder voor zich een heerlijke karakteristieke wijnen. In dit artikel lees je meer over dit gebied. 

Dit zijn de bekendste Duitse wijngebieden

De bekendste wijngebieden in Duitsland grenzen aan de rivieren de Moezel, Elbe en de Rijn. Aan de Rijn grenst het grootste Duitse wijngebied. Rheinhessen in Rheinland-Pfalz. 

Duitsland staat bekend om 13 kwaliteitsgebieden wat in het Duits ook wel wordt aangeduid als ‘’Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete’’. Vervolgens worden deze 13 kwaliteitsgebieden weer onderverdeeld in 41 ‘’Bereichen’’ of wel districten. Hieronder lees je over de meest populaire wijngebieden in Duitsland.

Rheinhessen: het grootste wijngebied in Duitsland

Rheinhessen staat bekend als het grootste wijngebied in Duitsland en bevindt zich onder Frankfurt en bevindt zich langs de rivier de Rijn. 71% van de productie zijn witte wijnen en 29% rode wijnen. De riesling is een belangrijke druif voor de productie in deze streek. Tijdens het bekende wijnfestival ‘Rhein in Flammen’ wordt er groots vuurwerk afgestoken. 

Moezel: kamperen en wijnfestival bezoeken

De Moezel is een van de bekendste wijngebieden in Duitsland. Maar ook de oudste. Je vind hier onder andere Riesling wijn. Het wijngebied bevindt zich rondom de rivier de moezel en het is ook zeker de moeite waard om hier te kamperen tijdens een wijnfestival. Ook kun je diverse steden bezoeken die hier dichtbij liggen zoals Trier, Zell en Koblenz. 

Pfalz: bekend van het grootste wijnfestival ter wereld

Pfalz is een wijngebied welke vanaf Rheinhessen tot aan Frankrijk en Zwitserland uitgestrekt. In dit gebied vindt jaarlijks in september ook het grootste wijnfestival ter wereld plaats in Bad Dürckheim. Tijdens je wijnreis door Duitsland maak je in dit gebied een trip over de eerste wijnroute van Duitsland. De Deutsche Weinstraße. 

Franken: hier vind je wijn in bijzondere flessen

Dit gebied staat bekend om de bocksbeutel flessen. De bocksbeutel flessen zijn het handelsmerk van de wijnboeren uit deze regio en worden al sinds 1200 langs de Main geproduceerd. Je vindt hier vooral wijngaarden van Müller-Thurgau en Silvaner druiven.

Mittelrhein: onderdeel van de UNESCO werelderfgoed lijst

De wijngaarden van de Mittelrhein strekken zich 100 kilometer langs de Rijn uit. Een populair gebied waar ook diverse Rijncruises langs gaan. De wijngaarden lopen van Bingen tot aan Koblenz. Je vind hier vooral wijnen van de Riesling druif. Omdat de wijngaarden langs steile hellingen staan is het productieproces vrij arbeidsintensief. Dit gebied is onderdeel van de UNESCO werelderfgoed lijst. 

De populairste Duitse wijnen: Franken en Mosel wijn

Franken staat bekend als een van de oudste wijngebieden in Duitsland. De Müller-thurgau neemt hier het grootste deel van het gebied in beslag en is daarmee ook een van de populairste wijnen uit dit gebied. Franken wijn heeft over het algemeen een zachte smaak, gemiddelde zuurgraad en soms ook een licht prikkelend bubbeltje. Het gebied staat bekend om de bocksbeutel flessen. 

Wijnen uit de moezel zijn onder de Nederlanders een van de populairste Duitse wijnen. Je vind hier voornamelijk de Riesling druif. Maar ook Elbling en Müller-thurgau druiven. Mosel wijn is voornamelijk een frisse wijn die niet te zoet van smaak is. 

Duitsland is dus een geweldig land om een heerlijke roadtrip doorheen te maken. Eventueel te combineren met een reis door de wijnstreken van Italië wanneer je een Europa tour maakt. Reken maar op een auto vol wijn als je terugkomt. Een wijnkoelkast kan handig zijn voor het bewaren van je wijnen. Heb je nog geen wijnkoelkast thuis? Dan kan een inbouw wijnklimaatkast een goede optie zij