De klassieke rode wijnsaus – Recept en tips!

Rode wijnsaus

In de koude komende wintermaanden is het heerlijk om te koken met Spaanse rode wijn. De smaken en aroma’s van (rode) wijn geven wintergerechten een enorme boost. Benieuwd hoe je rode wijnsaus precies maakt? We leren je in dit artikel hoe je drie heerlijke varianten maakt, waarmee je zeker indruk maakt op je eetgasten.

Een heerlijke hertenbiefstuk met rode wijnsaus. Toch kan je ook een rode wijnsaus maken om te serveren bij een knapperig gebakken stukje eendenborst. Of wat dacht je van de betere ossenhaas? Begin ook jij alvast te watertanden? Geen zorgen, zo’n rode wijnsaus maken is helemaal niet zo moeilijk. Althans als je onderstaand stappenplan goed opvolgt. 

Rode wijnsaus recept

Ingrediënten

Voor genoeg saus voor 6 personen:

  • 2 sjalotten
  • 1 flinke teen knoflook
  • 400 ml rode wijn (goede kwaliteit, maar niet té duur)
  • 200 ml runderbouillon
  • Klein scheutje balsamico-azijn
  • 1 laurierblaadje
  • Paar takjes tijm
  • Peper en zout
  • 125 gram boter, in blokjes + beetje extra.
Rode wijnsaus maken

Rode wijnsaus maken

Hoe maak je rode wijnsaus? Deze vraag wordt vaak gesteld door vele consumenten. Hieronder de gehele stappenplan uitgelegd:

  1. Pel de knoflook en de sjalotten en snipper de sjalotten heel fijn. Fruit de sjalot 5 min. in de boter in een wijde (saus)pan. Schep de knoflook, de tijm en de laurier door de sjalot. Schenk het vleesfond en de wijn in de pan en breng het aan de kook.
  2. Laat de saus ca. 15 -20 min. tot de helft inkoken. Schenk boven een andere pan de ingekookte saus door een fijne (punt)zeef. Verhit de saus opnieuw tot het kookpunt en breng op smaak met peper en eventueel wat zout. Snijd de ijskoude boter in klontjes.
  3. Neem de pan van het vuur en klop met een garde de boterklontjes in gedeeltes door de saus, zodat de saus licht bindt. Houd de saus warm op een vlamverdeler of au bain marie, maar laat de saus niet meer koken.

Serveertip:

Serveren met gebakken entrecote of biefstuk en aardappel puree. Je kan de saus ook nog verrijken door de wijn (2,5 dl) aan te vullen met rode porto (1dl). Als je deze saus gebruikt bij wild, kan je er nog wat krokant gebakken spekblokjes aan toevoegen.

Bewaartip:

Je kan de overgebleven rode wijn op temperatuur bewaren in een wijnklimaatkast van BODEGA43. Met passie voor wijn streeft BODEGA43 naar het best haalbare in kwaliteit, techniek en design voor een optimale rijping van wijn.

Zoete rode wijnsaus

Welke wijn voor rode wijnsaus? Houd je meer van zoet? Of maak je bijvoorbeeld een fruitsalade? 

Daar past een saus gemaakt van rode wijn óók perfect bij! Een tip voor het kiezen van een wijn: hoe hoger het alcoholpercentage, hoe zoeter de saus uiteindelijk wordt.

  • 300 ml droge rode wijn
  • 100 gram bruine suiker
  • 1 eetlepel bloemenhoning
  • scheutje water
  • 1 kaneelstokje

Zo maak je het:

  1. Doe de suiker en de honing in een steelpannetje en verhit tot een karamelsaus.
  2. Blus af met een scheutje water. Let op: dit kan spetteren!
  3. Voeg vervolgens de rode wijn toe aan de karamel en voeg het kaneelstokje toe.
  4. Laat het geheel op een laag pitje indikken tot een dikkere saus.

De wijn op de juiste temperatuur bewaren

Hoe meer tannines en zuren een rode wijn heeft, des te langer deze houdbaar is na het openen. Lichte rode wijnen drink je het beste binnen een dag of twee. Stevige rode wijnen blijven wat langer goed (3-4 dagen na openen) en worden in sommige gevallen zelfs lekkerder als je ze na een of meer dagen drinkt.

  • Lichte rode wijn: 2 dagen
  • Stevige rode wijn: 3 a 4 dagen
  • Tip: bewaar ook je geopende rode wijnen in de wijnkast, dan blijven ze langer goed.
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *