Waarom zijn de wijnstreken in Frankrijk toch zo populair?

BWS56 cristal at pool

De wijngebieden in Frankrijk staan bekend om de beste wijnen. Het land staat bekend als een van de bekendste in de productie van wijn en trekt ieder jaar miljoenen wijnliefhebbers. Wat voor soort wijn komt er uit de wijngebieden van Frankrijk? Wij van de Wijnkoelkasten shop vertellen je er meer over op deze pagina. 

Dit zijn de populairste wijngebieden in Frankrijk

De meest populaire wijngebieden in Frankrijk zijn de Bordeaux, Bourgogne, Loire en de Elzas. In dit artikel lees je meer over deze wijngebieden en welke populaire wijnen je hier kunt vinden. Bereid jij je voor op een roadtrip of wijntour door Frankrijk? Lees dan zeker dit artikel. 

Bordeaux: het grootste wijngebied met een AOC-keurmerk

De Bordeaux is het grootste wijngebied met een AOC-keurmerk in Frankrijk en is gelegen aan Atlantische oceaan én de rivieren de Garonne, Dordogne en de Gironde. De meeste wijngebieden bevinden zich rondom rivieren die onder andere ook de kwaliteit van de wijn bepalen. 

In Noord Bordeaux vind je de Médoc, de meest noordelijke wijnstreek in Bordeaux en ligt op de linkeroever van de Garonne. De omgeving van de wijnstreek is gevormd door de rivier. De rivieren en het water zorgen voor het gematigde klimaat en bepaald uiteindelijk ook de kwaliteit van de wijn. 

De Bordeaux staat bekend om de vele blend wijnen die ze hier produceren. Elke druivensoort waar er 13 van gekwalificeerd zijn zorgen ieder voor een unieke smaak in de wijn. 90% van de wijnen in het Bordeaux gebied is rood.

De Merlot (rechteroever Pomerol, Saint-Émilion) en de Cabernet Sauvignon (Médoc, Graves) zijn de belangrijkste druivensoorten uit deze regio. Ook vind je er de cabernet franc druif. Samen zorgen ze voor een intense smaakbeleving in diverse blend wijnen. Het is dus zeker de moeite waard om door de Bordeaux te rijden wanneer je op wijnreis gaat. Je zult pareltjes van wijnen tegen komen. De Bordeaux is hét populairste wijngebieden in Frankrijk. 

Er worden ook witte wijnen geproduceerd in Sauternes met de sémillon druif. Door middel van edele rotting zorgt dit voor heerlijke zoete wijnen. En zo zijn er nog een aantal pareltjes te vinden. Zoals de sauvignon. Beide wijnsoorten worden op eikenhouten vaten bewaard om zo tot een heerlijke wijn te komen. Wijngebieden die je in de Bordeaux zeker niet mag overslaan zijn Blaye, Margaux, Pauillac, Pessac-Léognan, Saint-Émilion, Saint-Estèphe, Saint-Julien en Sauternes. Ook de legendarische en historische wijnkastelen zijn de moeite waard om te bezoeken. Een reis door de geschiedenis met heerlijke smaakbelevingen. 

Bourgogne: bekend van de pinot noir en chardonnay

De Bourgogne wijn staat bekend om de beroemde rode wijnen van de pinot noir druif en witte wijnen van de chardonnay druif die er worden gemaakt. Het gebied staat bekend om de meest strakke frisse en verfijnde wijnen ter wereld.

Chablis is bijvoorbeeld een van de bekendste witte wijnen uit de Bourgogne. Heerlijk en bijpassend om te drinken bij een visgerecht. 

De wijnstreken die je in de Bourgogne kunt vinden zijn: 

  • Beaujolais in de departementen Rhône en Saône-et-Loire
  • Chablis in het departement Yonne
  • Côte Chalonnaise in het departement Saône-et-Loire
  • Côte de Beaune in het departement Côte-d’Or
  • Côtes de Nuits in het departement Côte-d’Or
  • Mâconnais in het departement Saône-et-Loire

In de Bourgogne wordt voor 70% witte wijn verbouwd en 30% rode wijn. De witte druivenrassen die je er kunt vinden zijn Chardonnay, Aligoté, Pinot Blanc, Chasselas en Sauvignon Blanc. De rode wijnen worden geproduceerd van de Pinot noir, Gamay, Tressot en César druiven.

Ontdek de wijnstreek Nantes in de Loire vallei

In de Loirestreek vind je de wijnstreek Nantes. Wordt ook wel het Toscane of Italië van Frankrijk genoemd. Dit wijngebied staat bekend als grootste wijngebied voor witte wijnen ter wereld. Het gebied kenmerkt zich door het Atlantische klimaat en de omgeving door meren, kastelen, vissersdorpen en wijngaarden. De wijnboeren ontvangen je hier graag om hun AOC-wijnen te proeven. 

De Muscadet is de ster uit de Loire en is vooral te vinden tussen de Atlantische oceaan, Grand-Lieu Meer en de Loire. Dit gebied wordt ook wel ‘Het land van Koning Muscadet’ genoemd. Alle Muscadet wijnen in deze omgeving worden gemaakt van de Melon druif. 

Elzas: bekend om de riesling wijnen

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk en bevindt zich op de grens met Duitsland. De Elzas staat onder andere bekend om de 170 kilometer lange wijnroute (Route des vins d’Alsace). Dit gebied staat onder andere ook bekend om de riesling druif. 

Dit zijn de populairste wijnen uit Frankrijk

De beroemde bordeaux wijnen

In de Bordeaux vind je de meeste beroemde Franse wijn. Denk hierbij aan de Margaux, Pauillac, Pessac-Léognan, Pomerol, Saint-Émilion, Saint-Estèphe en Saint-Julien (rood). Ook de droge witte uit Graves en de heerlijk zoete witte wijn uit Sauternes en Barsac staan hoog op het lijstje met populaire wijnen.

  • Château Margaux ’12. Château Margaux staat wereldwijd bekend als één van de allermooiste wijnen ter wereld
  • Château Mouton Rothschild. De vijfde en laatst benoemde Premier Grand Cru Classé (sinds 1973). 
  • Château La Mission Haut Brion.

Chablis: Een typische bourgogne wijn

Chablis is een van de meest beroemde en populaire witte wijnen uit deze regio en past heerlijk bij visgerechten. Deze wijn is gemaakt van de Chardonnay druif en typeert zich als een droge witte wijn met verfijnde smaak, fruitig en veel mineralen. De mineralen zijn het meest typerend voor de Chablis wijn. 

De mooiste wijnstreken in Frankrijk zijn toch wel de Bordeaux, de Bourgogne en de Nantes in de Loire Vallei. Wanneer je terug komt van een wijnreis wil je jouw wijnen natuurlijk op de best mogelijke manier bewaren. Hoe je de wijn het beste kunt bewaren hangt af van verschillende factoren.